Størrelsen til trods

Der er mange, der foretrækker guitaren, fordi den er nem at tage med. Det er nemt at skifte strenge, den er nem at stemme, og så er det bare populært at hive en guitar frem næsten alle steder og spille et nummer eller flere.

Men klaveret er også et meget populært instrument. Det er dog på ingen måde typen, du lige tager med dig, hvis man tænker på det klassiske af slagsen. Stort og tungt og med tangenter i elfenben og ibenholt – på de ældre klaverer. De moderne har ikke elfenben, men en imitation af dette, da handel med elfenben ikke længere er lovligt.

Smukt og brugbart

Mange synes samtidig, det er et smukt møbel, så det er både det at nyde at spille på det lige så meget som det pynter. Det skal placeres fornuftigt hjemme hos dig. Ikke op ad en kold ydermur, og så skal det stemmes løbende, så du rammer kammertonen på det.

Med styr på det praktiske, så er det muligt at starte i det små, lære at spille klaver, og bliver du rigtig dygtig, så kan du kaste dig over de helt store som fx Rachmaninov, Chopin eller Mozart. Ikke dem, der er lettest at spille, men der er noget særligt over at kunne spille store værker af de største, der har været derude.

Du kan dog også vælge at nyde andre, der mestrer det, for der spilles klaverkoncerter mange steder verden over, ligesom du kan nyde meget af musikken i kirker, hvor det dog spilles på orgel. Er der ikke en god koncert i nærheden, så er der tilsvarende mange indspilninger af netop klaverkoncerter, så du har rig mulighed for at nyde musikken hjemmefra i stedet. Det kan fx være på LP, hvor lyden får noget mere. Den bliver ikke renset som på mere moderne medier, og her kan du høre lyden af fingre, der rammer tangenterne. Som at være der selv.

Klaveret er dog ikke kun til klassisk musik, nej mange mere moderne kunstnere bruger også klaveret og har et med på scenen, når de optræder. De færreste kan forestille sig, at Freddy Mercury ikke bare ind imellem sad ved et klaver til koncerterne eller ved Queens indspilninger, og det samme gør sig gældende for bl.a. Elton John, der virkelig får skabt store følelser og stor lyd ved hjælp af noget så enkelt som et klaver, sin personlighed og sin stemme.

alante-x