Guitarens historie

En guitar er et instrument med strenge, der kan spores flere tusinde år tilbage i tiden, hvor strengene var lavet af dyreindvolde. Betegnelsen stammer muligvis fra Spanien, men der findes også ældgamle egyptiske figurer, der forestiller kvinder med guitarlignende instrumenter.

Den klassiske, akustiske guitar består af en pæreformet krop med hals og hoved, der danner en bund for de sædvanlige seks strenge, der er udspændt over kroppen. Kroppen er som regel fremstillet af forskellige typer træ, mens strengene er lavet af nylon eller stål. I dag findes der både akustiske, halvakustiske, elektriske og resonator guitarer, og guitaren er et yderst vigtigt instrument inden for mange musikgenrer.

Guitarer har som regel seks strenge, hvor streng nummer 1 har den lyseste lyd, og streng nummer 6 har den dybeste. Ved at spille på strengene skaber man vibrationer, og trykker man dem ned mod halsen på guitaren, gør man den svingene del af strengene kortere og ændrer på den måde tonehøjden. På guitarens hoved kan man justere strengenes toner ved hjælp af stemmeskruer, og man kan bruge en digital tuner til at hjælpe med dette. Når man spiller på strengene, kan man både bruge sine fingre eller et plekter.

På akustiske guitarer forstærkes den frembragte lyd ved hjælp af resonanskassen (selve kroppen på guitaren), mens elektriske guitarer frembringer lyden via en forstærker, da lyden bliver omdannet til et elektrisk signal.

Den mest berømte guitarist er formentlig Jimi Hendrix, der begyndte at spille guitar som 15-årig. Han betragtes af mange som den største guitarist i rockmusikkens historie. Den næste i rækken over famøse guitarister er Eric Clapton, der er kendt inden for blues-verden. Han var været medlem af adskillige bands, men siden 1974 har han kun optrådt som solist.

Det er aldrig for sent at lære at spille guitar, og det er et utroligt alsidigt instrument, der både kan være en del af et band, solooptrædener og blot en hyggelig, musikalsk hobby.

alante-x