Børn i musikkens verden

Børn kan lære at spille musikinstrumenter fra en tidlig alder, allerede når de er omkring 3 år gamle kan man give dem undervisning i fx violinspil eller klaver. Nogle børn er det, man kalder vidunderbørn, og de kan lynhurtigt lære at beherske deres instrument, imens det for andre tager længere tid. Har du et barn, som viser interesse for at spille, så kan du derfor med fordel lade barnet øve sig på et musikinstrument og få undervisning enten af en privatlærer, eller du kan melde barnet ind i en musikskole. Du kan som forælder støtte dit barns interesse for musik ved at være opmuntrende og sørge for, at barnet får tid til at øve sig i hverdagen. Det er en balance mellem at støtte barnet uden at pace det for meget.

Leje eller købe musikinstrumenter

Musikinstrumenter kan være dyre, hvis man skal ud at købe dem selv. Men musikskoler lejer blandt andet musikinstrumenter ud til de børn, som får undervisning, så I kan jo vælge en ordning med at leje, indtil I ser, om barnets interesse for at spille et instrument holder. Barnet kan fx lære at spille på violin, cello, trompet, klaver, slagtøj eller fløjte. De fleste store klassiske musikere er begyndt som små med at spille. I Danmark begynder en del børn også tidligt med at få undervisning i musik eller sang, og det kan I se mere om i DR-programmet om Vidunderbørn, hvor talentfulde børn konkurrerer. Der afholdes desuden forskellige musikkonkurrencer for børn og unge landet over, og mange af dem drømmer om at blive professionelle musikere. Er dit barn ambitiøs omkring musikken, så må du til lommerne og betale for at barnet kan få sit eget instrument at øve sig på. Du kan undersøge, hvad de forskellige musikinstrumenter koster online, og så kan du jo samtidig kigge forbi kidsbrandstore.dk og finde smart børnetøj, så dit barn altid er velklædt.

Solo eller samspil

Nogle børn udvikler sig til at være solister, imens andre er gode til at spille sammen med andre. Barnet kan få testet sine evner og interesser ved både at få soloundervisning og spille i orkester med andre. Begge dele kræver dog øvelse og meget disciplin for det er krævende at lære at spille musikstykker, og man kommer til at stræbe efter det perfekte. Men det er også en stor tilfredsstillelse at spille et stykke musik, skrevet af en af de store komponister, når man lykkes med det. Unge, som gerne vil være professionelle musikere, søger som regel ind på et musikkonservatorium for at få uddannelse. Det er meget individuelt, om man kan leve af musikken som voksen. Nogen unge musikere bliver solister, der rejser rundt, imens andre spiller sig til en plads i et orkester, hvor man kan være mere sikker på at få en fast løn. Der er også dem, som selv begynder at undervise børn og unge i musik, og dermed giver de glæden ved musik videre til yngre generationer.

alante-x